Corona (COVID-19) og begravelse

Har Covid-19 en betydning for begravelser og bisættelser? Ja det har den. Her kan du læse omkring de generelle anbefalinger og hvordan vi håndtere denne nye situation.

Alle de nuværende restriktioner og anbefalinger der sendes ud via myndighederne gælder selvfølgelig også ved begravelser og bisættelser. Disse restriktioner kan i selv følge med i på myndighedernes hjemmesider såsom coronasmitte.dk

Vi forsøger selvfølgelig så vidt muligt at holde informationerne på denne side så opdateret som muligt.

Generelle anbefalinger når vi færdes i Danmark

  • Når det kommer til begravelser og bisættelser, så er forsamlingsforbuddet på 50 personer ikke gældende. Dog skal plads- og afstandskrav stadig holdes.
  • Vi skal holde god hygiejne, som inkluderer rene hænder samt hosten i ærmet – Vær opmærksom på selv at medbringe håndsprit, da ressourcerne ikke er så store i diverse kirker og kapeller.
  • Som i alle andre steder i Danmark, skal der holdes god afstand og gerne 1-2 meter.
  • Er du bare det mindste syg eller i risikogruppen, bør du nok blive hjemme
  • Er du ikke nær pårørende bør du overveje om du bør blive hjemme.
  • Hvis du skal planlægge en begravelse eller bisættelse så undgå at annoncere begravelsen offentligt. De vil blive afvist ved kirken, hvis der møder for mange op.

Tag særligt hensyn til personalet i kirken/kapellet

Vær især særlig opmærksom på personalet. Følg de ovenstående anbefalinger, så skal det nok gå. Bedemænd, præster og personalet har ofte kontakt til ældre eller svare mennesker. Derfor er det utrolig vigtigt, at vi ikke er smittebærer, som kan risikere at slå ihjel.

Vi er ikke så nærværende som vi plejer at være, men det er kun til alles bedste, og forhåbentlig er denne epidemi snart ovre og vi kan holde de flotte begravelser og bisættelser vi plejer. Vi gør alt, hvad vi kan, for at de efterladte kan sørge og give en så værdig afsked som muligt.

Kirker

Som udgangspunkt holdes der stadig begravelser og bisættelser i kirker. Der kan dog godt være lukkede kirker i byer og sogne, hvor der er flere om budet. Da der er et formindsket antal af begravelser i denne tid, vælges der derfor, kun at holde et begrænset antal af kirker åben.

Derudover bliver der ikke tilbudt orgel og korsang ligesom salmebøger er fjernet.

Hos Værdig Afsked skal vi nok sørge for, hvordan jeres valgte kirke har valgt at tage forholdsregler.

Kapeller

Mange kapeller holder fortsat åbent for begravelser og bisættelser – dog er der også nogen steder midlertidigt lukket.

Krematorier

Krematorierne er fortsat i drift, så den afdøde kan kremeres. Adgangen er dog begrænset, så du kan altså ikke være til stede når afdøde kremeres. Der kan også være nogle restriktioner på, hvornår og hvordan du kan afhente urnen. Husk at ring på forhånd, så de kan forklare dig præcis hvordan det foregår.

Kirkegårde

Som begravelser og bisættelser, er der her restriktioner, på hvor mange der kan være, når der er urnenedsættelse. Der er også enkelte kirkegårde, der har helt stoppet urnenedsættelser. Husk at undersøg, om jeres pågældende sted har åbent.

Resumé af det ovenstående

Som skrevet tidligere gælder alle myndighedernes anbefalinger og påbud også ved begravelser og bisættelser (med undtagelse af forsamlingsforbuddet på 50 mennesker), dog kan der være anderledes og hårdere restriktioner de lokale steder rundt omkring i Danmark.

Værdig Afsked skal nok hjælpe jer med at undersøge, hvordan forholdene vil være for jer.

Alle forhold kan ændre sig med kort eller ingen varsel.

Vi står klar ved eventuelle spørgsmål

Scroll til toppen